Shabaash

Imorse vid frukosten började mina familjemedlemmar prata allvarligt om något på hindi. Efter en stund sa min storasyster lite sorgset: "Vårt hembiträde kommer inte idag. Jag är ledsen, men vi kommer behöva göra allt själva idag..".
Skulle man jämföra hur bekvämt jag har det här med det jag brukar göra hemma (vilket inte är utmattande mycket heller) så är det här verkligen rena lyxen! Vår servant städar hela lägenheten, diskar all disk, tvättar alla kläder, ställer fram maten och lagar chai, varje dag! Jag fick förklara för familjen att vi delar på allt arbete hemma, eller försöker. Så jag kan helt klart överleva med att behöva diska två tekoppar en gång i veckan.

Imorgon ska jag börja med yoga, äntligen! Ska man vara klyschig så ska man, man kan inte bo här som västerlänning utan att pröva yoga. Alla indierna håller faktiskt på med yoga på riktigt, så det är en fördom som är sann. Yogapassen hålls i parker där det är grönt, förhållandevis rent och ganska lugnt. Ingen trafik. Där vimlar det av indier som promenerar eller sitter och pratar eller yogar. Det vimlar också av unga killar, som av någon anledning orkar gå upp 6 på morgonen, bara för att sitta och ta smygbilder med sina mobiler på tjejer (mestadels i åldern 40+) som träffas i parken och umgås, men det är väl också en sätt att fördriva tiden antar jag.

Nu ska jag sätta mig på golvet och dricka chai och spela kort. Jag har lyckats lära min familj Vänd-tia så det är lite mer spännande nu.

Utsikt från mitt fönster


Min granne är Golden TempleIgår fick jag äntligen se The golden temple, ett Sikhtempel gjort endast av äkta guld. Helt fantastiskt! För att gå in var man tvungen att dölja sitt hår och tvätta bort synderna från sina händer och sina fötter. Man kunde gå runt hela templet på en lång vit marmorgång men för att gå in i det var det 2 timmars kö, så vi sparade det till nästa gång. Istället gick vi och tittade på en helig bok, som till och med har sin egen heliga säng där den sover varje natt. Det var gurus överallt och folk som badade i vattnet runt omkring templet. På kvällen tände de tusentalslampor överallt och sen blev vi bjudna på en slags deg som man äter i samband med tempelbesök.


MANGO! aam på hindi


Aap kaise ho?Igår var jag på indisk bio! Vi såg Harry Potter så det var inte så jättestor skillnad, förutom att det alltid är en paus på tio min helt plötsligt mitt i filmen, samt att indierna aldrig gråter för annat än något riktigt tragiskt, så de kunde verkligen inte förstå hur jag kunde gråta för en film! Och sen dessutom gråta för både glada och sorgliga scener.

Jag också gjort mitt första besök i min skola. Jag fick prata med rektorn och sen med supervisorn och bestämma mitt schema. Jag kommer gå i skolan mellan 07.20 - 12.00 varje dag, känns rätt lugnt... Mina ämnen kommer dessutom att vara Bild, Historia, Engelska, Musik (sitar) och Indisk dans!

De regnar hela tiden nu och när det regnar så regnar det ordentligt. Jag och min syster Antim dansade/duschade på deras takterrass i förrgår och igår när jag skulle hem från skolan fick vi hoppa ur vår rickshaw och gå bredvid den en stund eftersom vattnet på gatorna nådde upp till våra fötter, i vagnen. Det ser ganska kul ut när gatorna svämmar över, alla moppar plogar fram och helt plötsligt kan en ko komma simmande.

Något jag ångrar är att jag lärde min familj spela finns-i-sjön. De fullkomligen AVGUDAR det kortspelet och vill spela det hela tiden.


Jag kan nu räkna från 1-10 på hindi!


Igår lyckades jag koppla in min egen dator i min familjs WiFi system, men lyckades samtidigt på något vis koppla bort deras datorer från systemet, så nu är min dator 'boss' över internet här hemma. Dock är det skönt att kunna skriva och samtidigt ladda upp lite bilder!

I förrgår kom vi hem från en liten minitrip till alla släktningar som bor runt om i Indien. Det är många att hålla reda på och alla har olika benämningar på hindi, utöver sina egna namn, som man ska kalla dem. Det skrattas mycket när jag inte kan uttala namnen rätt och när jag försöker äta med fingrarna, vilket man alltid gör här. Till middag tex får vi oftast Chappatti, som är ett tunt bröd, med Dal, en sorts linsgryta, och lite andra spicy tillbehör. Man rullar ihop brödet doppar det i grytan skulle man kunna säga. Det är sjukt svårt! Men väldigt gott. Som sagt skrattar de gott när jag har kommit halvvägs och de redan har ätit upp.

Jag har fått två suits sydda till mig, och börjar lära mig hur man ska gå i dem. Det är så varmt här så det är inte så mycket annat man kan ha på sig. När min Papa ville sy en suit till mig så ringde han bara skräddaren och så kom han upp till lägenheten, tog mina mått, och dagen efter hade jag kläderna klara! En suit är en sorts tunika med vida byxor som alla kvinnor har här om de inte har saree.


Så här ser alla gator ut!

En hinduisk rit som vi passerade med bilen

Mehnadi på min hand!

Mina systrar, Tanya och Antim!


Amritsar

Nu ar jag hos familjen! De ar verkligen hur snalla som helst och de bor I en jattefin trea I gamla delen av Amritsar. Vi sitter ofta pa golvet tillsammans hela familjen och dricker chai och pratar. Jag och min syster Antim har akt moppe I Amritsar idag och tittat pa hur the golden temple seer ut Fran utsidan. Jag och Mina systrar delar rum och I Lagenheten ovanfor oss bor var farbror och under bor farmor. Jag haller pa att Lara mig Hindi och jag har fatt ett indiskt namn som alla kallar mig, Radha. Maten ar jattejattestark men jag lar mig nog snart. Dessutom ater vi mango jamt, det ar underbart! Namaste!

Monsun!!Idag kom regnet! Vi stod ute pa garden och hade samling med alla elever pa skolan och da kom det en stortskur utan nagon som helst forvarning. Det vrakte ner i nagon timma och nu duggar det och kommer nog gora det i 2 manader framover. Idag ar min sista dag i Dehli, imorn ska jag fa ta det kanda indiska taget till Amritsar for att antligen fa traffa min familj. Det har varit lite oroligt har i Dehli efter bombattentaten i Bombay, men vi lyckades anda ta en turisttur genom Dehli igar. Vi sag bla. presidentens hus, han lever ratt bekvamt pa 365 rum. Ensam!!! Sen besokte vi ocksa ett indiskt volontarbarnhem samt aldreboende. Det var fantastiskt att se! De indiska barnen ar verkligen de sotaste jag nagonsin sett. Igar kvall tittade vi pa hindi-bollywood film, Three Idiots, jag rekommenderar den! Den ar verkligen nagot valdigt speciellt!New Dehli

Jag ar i Indien!!!!!!!!!!!!

Nu ar jag har och det kanns jattebra. Det ar helt sjukt varmt, verkligen HELT SJUKT VARMT, men indierna bara skrattar at oss och sager att det har bara ar borjan. Det ar som en angbastu. Det ar fullt med folk overallt och alla ler och det springer omkring hundar och barn och det ar verkligen harligt. Idag har jag och de andra utbytesstudenterna valkomnade av skolan vi bor pa har i dehli, Indian Heghts School,  med massor av upptradanden av barnen och vi fick rod prick i pannan och hlasband med gula blommor. Vi ar typ tjugo studenter, och nastan alla ar fran tyskland eller frankrike. An sa lange har vi inte fatt smaka nagon indisk mat, men jag har stora forhoppningar om en fin lunch. Sen ska jag sova ut lite, hann liksom inte pa planet da jag borjade bloda nasblod och titta pa spannande film istallet. Men shit, jag ar har!!

Hej då Sverige!Imorgon flyger jag via Moskva till New Dehli och efter det till Amritsar. Hemma igen Maj 2012! Hej då!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0